Erik Iversen – Byggmester og Takstmann

Erik Iversen holder til i Bærum, og har drevet som takstmann i BMTF siden begynnelsen av 2016. Dette gjør han ved siden av jobben som daglig leder i sin egen mesterbedrift der han har 3 ansatte. Erik er en av forbundets ivrige, unge takstmenn, som ønsker å kombinere praktisk håndverk, med taksering.

  1. Hvorfor ble du takstmann?

Det er viktig å ha noe å falle tilbake på i tømreryrket hvis uhellet er ute. Det har derfor hele tiden vært en plan å begrense tiden jeg er ute i produksjon og finne en alternativ inntektskilde, enten innen pedagogikk, eller som takstmann.

Før jeg hadde hørt om BMTF hadde jeg avfeid mulighetene for å bli takstmann. Jeg visste kun om de to andre forbundene og hadde hørt om kolleger som hadde brukt 150-200 ́på utdanningen uten å få stort igjen. Da jeg fikk vite om BMTF og ideen deres ble det interessant igjen og jeg gjorde litt research før jeg meldte meg opp til kurs.

  1. Hvorfor valgte du BMTF?

Pris, tilgjengelighet og det faglige kravet. Da jeg allerede var mester og kurset var nettbasert var det en lavere terskel for å prøve utdanningen. Det er jo ingen garanti for at man får oppdrag, eller at man passer til å være takstmann. Da er det lettere å svelge en utgift på 25-35 000 for BMTF-utdannelse, enn 150-200 000 for takstutdanning fra de andre takseringsforbundene.

Det faglige kravet gjør at jeg kan bruke utdannelsen min til det fulle. Det er også et godt salgsargument at takstmannen er garantert en mester. I etterkant har jeg også sett at det å være takstmann i BMTF er godt forenelig med å drive byggmesterfirmaet mitt, siden jeg kan ta et par oppdrag i uken og fortsatt følge opp prosjekter og ansatte.

  1. Hvilken bakgrunn hadde du før du ble takstmann?

Svennebrevet tok jeg på Nesodden i 2009. Jeg startet opp bedriften min, Erik Iversen AS i 2013 og ble tømrermester i 2015. Jeg er muligens en av de yngste takstmennene i forbundet så jeg bruker mye tid på å lese meg opp å diskutere rapporter med forbundsfeller.

  1. Hvordan ser arbeidsdagen din ut?

Dagen starter med en kopp kaffe og et morgenmøte i tømrerbedriften. De første timene går ofte til å sette i gang arbeid og sitte i møte med kunder. Hvis jeg har takseringsoppdrag bruker jeg å ta befaringen fra rundt lunsjtider og ut ettermiddagen. Etter befaring kjører jeg til kontoret for å skrive rapport og sende faktura.

Jeg driver for tiden 80% av virksomheten som byggmester og 20% som takstmann men sikter meg inn på en 50/50- fordeling etter hvert.

  1. Hva er det beste ved å være takstmann?

Fleksibiliteten. Jeg slipper å binde meg opp til kunder over lang tid og det gjør at jeg kan være mye mer fleksibel. Det blir fortsatt noen sene kvelder men nå får jeg faktisk betalt for dette. Det er langt mer frustrerende å sitte i timevis og regne på jobber og hente inn priser på jobber man kanskje ikke får.

Det er også givende å komme inn som fagmann og «redde» kunder som har kommet utfor useriøse bedrifter ved å utføre reklamasjonstakster.

  1. Hvis du kunne endret noe i bransjen, hva ville det vært?

Mer fokus på byggmesteren som takstmann og dermed samtidig få løftet håndverkeryrkene.

  1. Fortell kort om et spesielt oppdrag du har utført innen taksering.

Skulle utføre en verditakst på en stor enebolig på Bærums Verk for en pensjonist som er på sykehjem. Jeg fant store vannskader i krypkjeller og gjorde store fratrekk i teknisk verdi. Var forberedt på at kunden skulle bli vanskelig og klage på taksten, men fikk i stedet masse ros og skryt for ærlig rapport. Nå kan han selge med god samvittighet og det var det han ønsket.