Byggmester og Takstmann

Takstmann i Mandal Kristiansand

Morgan Pedersen holder til i Kvinesdal, og har drevet som takstmann i BMTF siden begynnelsen av 2015. Morgan er en av forbundets ivrige takstmenn, som kombinerer praktisk håndverk, med taksering.

Hvorfor ble du takstmann?

Det er viktig å ha noe å falle tilbake på i tømreryrket hvis uhellet er ute. Det har derfor hele tiden vært en plan å begrense tiden jeg er ute i produksjon og finne en alternativ inntektskilde, enten innen pedagogikk, eller som byggekyndig takstmann i områdene rundt Mandal og Kristiansand.

Før jeg hadde hørt om BMTF hadde jeg avfeid mulighetene for å bli takstmann. Jeg visste kun om de to andre forbundene og hadde hørt om kolleger som hadde brukt 150-200 ́000 på utdanningen uten å få stort igjen. Da jeg fikk vite om BMTF og ideen deres ble det interessant igjen og jeg gjorde litt research før jeg meldte meg opp til kurs.

Hvorfor valgte du BMTF?

Pris, tilgjengelighet og det faglige kravet. Da jeg allerede var mester og kurset var nettbasert var det en lavere terskel for å prøve utdanningen. Det er jo ingen garanti for at man får oppdrag, eller at man passer til å være takstmann. Da er det lettere å svelge en utgift på 45-55 000 for BMTF-utdannelse, enn 150-200 000 for takstutdanning fra de andre takseringsforbundene.

Det faglige kravet gjør at jeg kan bruke utdannelsen min til det fulle. Det er også et godt salgsargument at takstmannen er garantert en mester. I etterkant har jeg også sett at det å være takstmann i BMTF er godt forenelig med å drive byggmesterfirmaet mitt, siden jeg kan ta et par oppdrag i uken og fortsatt følge opp prosjekter og ansatte.

Hvordan ser arbeidsdagen din ut?

Dagen starter med en kopp kaffe og et morgenmøte med kollegaer. Når jeg har takseringsoppdrag bruker jeg å ta befaringer fra morgenen og gjerne langt utover ettermiddagen. Etter befaring kjører jeg til kontoret for å skrive rapport en ferdig. Det er viktig at rapporten blir så nøyaktig som mulig.

Jeg driver for tiden som takstmann i Agder og da primært i områdene rundt Mandal og Kristiansand, men kan fint ta jobber helt i far fulkesgrensa i øst til et stykke inn i Rogaland. Med andre ord Risør, Tvedestrand, Arendal Grimstad, Lillesand, Kristiansand, Mandal, Flekkefjord,Lyngdal, Kvinesdal, etc. 

Hva er det beste ved å være takstmann?

Fleksibiliteten. Jeg slipper å binde meg opp til kunder over lang tid og det gjør at jeg kan være mye mer fleksibel. Det blir fortsatt noen sene kvelder men nå får jeg faktisk betalt for dette. Det er langt mer frustrerende å sitte i timevis og regne på jobber og hente inn priser på jobber man kanskje ikke får.

Det er også givende å komme inn som fagmann og «redde» kunder som har kommet utfor useriøse bedrifter ved å utføre reklamasjonstakster.

Hvis du kunne endret noe i bransjen, hva ville det vært?

I dagens samfunn handler dessverre mye om studiepoeng og hvor lenge folk har gått på skole, det handler mindre om hva de har lært. Det viktigste blir derfor å løfte håndverkeryrkene hvor man faktsik MÅ lære noe for å komme videre..

Fortell kort om et spesielt oppdrag du har utført innen taksering.

Skulle utføre en verditakst på en stor enebolig i Mandal for en pensjonist som er på sykehjem. Jeg fant store vannskader i krypkjeller og gjorde store fratrekk i teknisk verdi. Var forberedt på at kunden skulle bli vanskelig og klage på taksten, men fikk i stedet masse ros og skryt for ærlig rapport. Nå kan han selge med god samvittighet og det var det han ønsket. Det viktigste er å være ærlig når man skriver en tilstandsrapport.